Reabilitarea Cetatii de Scaun a Sucevei si a zonei de protectie a acesteia

Reabilitarea Cetatii de Scaun a Sucevei si a zonei de protectie a acesteia

Obiectivul specific al proiectului este cresterea gradului de atractivitate a Cetatii de Scaun a Sucevei si a zonei de protectie a acesteia, in vederea dezvoltarii turistice si stimularii cresterii economice a municipiului Suceava.
Solutia tehnica propusa raspunde in totalitate scopului si obiectivelor acestuia, deoarece propune:

  • reabilitarea si consolidarea Cetatii de Scaun a Sucevei, respectiv cresterea cu 13,26% a suprafetei reabilitate a Cetatii de Scaun a Sucevei (de la 4404,7 mp, la 4988,7 mp), recuperarea spre folosinta (prin inchidere si acoperire) a tuturor spatiilor ramase descoperite si supuse degradarilor
  • consolidarea Cetatii
  • asigurarea accesului la utilitati (apa, canal, energie electrica, termica) si a accesului facil la monumentul istoric, inclusiv pentru persoanele cu mobilitate redusa

Pentru solutionarea temei proiectului, lucrarea a fost impartita in urmatoarele categorii de lucrari: “Cetate de scaun”, “Platoul din fata cetatii de scaun a Sucevei” si “Spectacol de sunet si lumini”.
Cetatea de scaun este compusa la randul ei din urmatoarele subcategorii: fortul central musatin, zidul de incinta „Stefan” si zidul de contraescarpa.

Fortul central musatin

Pozitionat in inima cetatii, a fost divizat in patru parti de obiect, constituite din cele patru laturi.
Latura de vest – se compune astazi, practic, din doua mari incaperi pe regim de inaltime demisol – „beciurile de jos”, realizate pe doua tronsoane longitudinale, despartite prin pile si arce si acoperite cu bolti semicilindrice. Studiul propune limitarea restaurarii la acest nivel 1 (demisol), cu finalizarea arcelor dublouri si boltilor pivnitelor si refacerea structurii zonei tot cu pile legate prin arce, pe spina mediana si acoperirea spatiului cu bolti cilindrice din caramida, similar jumatatii sudice.
Latura de sud – pare sa fi fost supusa celor mai multe transformari de-a lungul istoriei sale. Ea pastreaza una din vechile porti secundare ale cetatii, inchisa in epoca stefan cel Mare cu prilejul construirii de incaperi pe toata latura. Zidurile interioare ale constructiei au suferit fracturi si dislocari, fiind consolidate cu o serie de pile-contrafort.
Latura de est – este singura parte din constructie care pastreaza pe zidul sau exterior urmele a inca doua niveluri ale fostului Fort. Pentru acoperirea acestei zone mai inalte s-a ales o sarpanta in doua ape, mascata insa spre curtea interioara si spre exterior, la est si la vest, de zidarii longitudinale pentru a nu se sugera ca acoperisul se afla pe locul lui originar.
Latura de nord – Zidul de incinta nordic urmeaza (si este determinat de) sirul de piloti forati ce vor stabiliza versantul de nord, inclusiv turnurile laterale, avand la baza o grinda de coronament turnata peste capetele pilotilor. Latimea zidului a fost proiectata la dimensiunea de 1,20 m (fata de cca. 2,40 m cat ar fi avut in realitate incinta Fortului Musatin) si va fi construit din doua coji tip ZIA ( zidarie – la exterior si camasuiala din beton armat spre interior), legate pe orizontala, la fiecare cca 2,0 m, prin placi orizontale din beton armat.
Peste nivelul zidului parterului va functiona o terasa vizitabila, cu legaturi la terasele de peste cele doua turnuri laterale. Pentru o functionare cat mai elastica a ansamblului, in coltul de nord-vest al corpului de nord s-a proiectat o scara care sa coboare la incaperea R51 a corpului vestic, cu legatura spre curtea interioara.

Zidul de incinta “Stefan”

Zidul de incinta „Stefan” a fost degajat, la 1900, numai in mica masura. Cunoasterea traseului si conformatiei sale a fost realizata abia in timpul cercetarilor arheologice din anii ”50 – ”70, perioada in care au fost intreprinse si primele lucrari de completare si refacere a zidariei. Actuala imagine a fost stabilita in anul 1975, cand, practic, a fost incheiata prima etapa de restaurare a acestei parti semnificative a ansamblului monumental.
Prezentul proiect si-a propus pentru incinta „Stefan”, recuperarea si restaurarea spatiilor etajate din turnurile R22/1, R23 si R25/2, precum si refacerea partiala, dar ipotetica, a zonei portii principale.

Zidul de contraescarpa

Zidul de contraescarpa a fost consolidat si completat in aceeasi perioada de restaurare ca si zidul de incinta „stefan”. Dupa anul 1990, au fost reluate lucrari de consolidare si degajare a gurilor de scurgere a apelor meteorice si freatice. Lucrarile prevazute sunt de degajare a fundatiilor acestui tronson, in regim de supraveghere arheologica, de refacere a fundatiilor si de creare a unei suprastructuri din beton armat pe care sa fie replacat zidul.
Solutiile pentru sistematizarea verticala a terenului au fost alese astfel incat sa se adapteze la situatia actuala existenta. Excavarile si umpluturile de pamant au fost adaptate pentru modificarile minime, dictate de traseul de vizitare in cetate, la fel ca si in cazul santului de aparare, unde, in zona de vest este necesara deblocarea curgerii naturale a apelor. in ceea ce priveste solutia aleilor si platformelor de circulatie, s-a propus asezarea unor dale naturale de piatra (la alei in limita a 2 m latime, suficienta pentru fluxul de vizitatori), asezate pe un pat de balast si nisip. Pentru obiectul “Funicular pentru transportul materialelor” de constructii si instalatii de la depozitul de materiale aflat in zona contraescarpei de pe latura est la punctele de lucru din incinta interioara si exterioara a Fortului Central Musatin se prevede montarea unui funicular pentru materiale.
Pentru consolidarea cetatii este prevazut un sistem de drenuri electro-pneumatice. Scopul sistemului de drenaj este de a cobori nivelul apelor subterane pe toata elevatia structurii de sprijin alcatuita din piloti forati de diametru mare.

Platoul din fata Cetatii de Scaun a Sucevei

Pentru acest panou sunt prevazute lucrari de demolari constructii cu scopul eliberarii amplasamentului ocupat de constructii existente pe versantul vestic al platoului din fata Cetatii de Scaun, care, aflate fiind in avansata stare de degradare fizica, sunt scoase din exploatare (Casa paznicului, grupul sanitar si amenajarea spatiilor verzi).
Tot pe acest platou va fi construita casa custodelui – centru de informare. Cladirea va avea rol de punct de informare a turistilor, poarta de intrare in spatiul de vizitare a monumentului, va avea grupuri sanitare (inclusiv pentru persoane cu dizabilitati) asigurand astfel crearea unui circuit care sa puna in valoare monumetul istoric, securitatea monumetului si a vizitatorilor si accesul persoanelor cu dizabilitati.
Pentru expunerea si protectia monumentului istoric, prin proiect se propune ansamblu mobilier urban, compus din banci de lemn cu elemente de montaj din inox, si blocuri de granit lustruit, rastel de parcare biciclete din elemente de inox, stalp iluminat pietonal si cos de gunoi. in aceasta zona se va amplasa un panou luminos de informare, dubla expunere (plan complex), 1,00 latime / 1,80 m inaltime, privind Cetatea de Scaun a Sucevei si Zona de Protectie a acesteia. Pentru ambientarea zonei se propun jardiniere din lemn (6 buc), confectionate cu imbinari traditionale specifice, cuie de lemn, discrete crestari ornamentale ale elementelor de camp.
Proiectul propune lucrari de curatire selectiva a vegetatiei existente cu inlaturarea exemplarelor uscate/nesanatoase (arbori, arbusti 15 buc.) si cu mentinerea – intretinerea pe amplasament a elementelor valoroase. Sunt prevazute plantari cu balot de pamant, amenajari floricole (trandafiri, buxus, thuja occidentalis, 12 buc), nivelare teren (400 mp), adaos pamant vegetal, peluze gazon (100 mp).
Se mai propune realizarea, in zona adiacenta a Terasei Cetatii, a aleilor carosabile cat si a platformei pentru parcarea a 20 autoturisme pentru persoanele cu handicap locomotor, persoane in varsta si pentru personal, in suprafata totala de 1.950,00 mp.
Pentru limitarea accesului carosabil in zona, permisibil pentru persoane cu handicap locomotor si pentru mijloacele de interventie in situatii de urgenta, se propune solutia inchiderii cu o bariera automata.
Proiectul propune lucrari de curatire selectiva a vegetatiei existente, crescute necontrolat, care inchide perspectiva asupra imaginii de panorama asupra Cetatii si a orasului. Sunt prevazute plantari cu balot de pamant a 25 arbori puieti, foioase (tei, frasin, quercus michxborealis, platan, ulm), arbusti decorativi: thuja occidentalis, ienuperi), precum si nivelare finisare teren (350 mp), cu adaos pamant vegetal, pentru peluze gazon (350 mp).

Amenajare zona belvedere – utilitati anexe

Foisor adapost – constructie specifica zonelor de parc, cu regim inaltime parter, cu un spatiu deschis pe toate laturile 48,00 mp, are destinatia adapostirii de precipitatii, dar si dotare aferenta zonei de amplasament. Dimensiunile in plan ale constructiei sunt de 6,00 m x 8,00, cu inaltime maxima de 4,90 (la coama), suprafata utila 42,88 mp, suprafata construita 48,00 mp.

Spectacol de sunet si lumini

Pentru cresterea atractivitatii Cetatii de Scaun a Sucevei si pentru crearea premiselor prelungirii atat a programului de vizitare cat si a sezonului se propune realizarea unui spectacol de sunet si lumini prin utilizarea unor umbre proiectate pe peretii interiori si exteriori ai cetatii de-a lungul unui traseu bine stabilit in Cetatea de Scaun a Sucevei.
Spectacolul va contine diferite ipostaze ale vietii cotidiene a Cetatii din perioada medievala. Astfel pentru fiecare zona in parte, in total 15 la numar, va fi derulat cate un film cu specific zonei, pe o perioada de timp foarte bine determinata.